.

Over deze Blog




In december 2008 ben ik begonnen met het plaatsen van oude foto’s over het Julianakanaal en de voormalige sluis in Roosteren.

Tot die tijd was nagenoeg niets gepubliceerd over het kanaal, door middel van deze Blog probeer ik dit te veranderen en bewaard te houden.
Mijn opa Jos Noblesse is sluismeester geweest in Roosteren van 1935 tot 1955.

Nadat ik eerst hoofdzakelijk foto's over Roosteren heb geplaatst, ben ik verder gegaan met het plaatsen van foto’s van andere bruggen, havens en sluizen in het kanaal.
Inmiddels staan er meer dan 3200 foto’s op deze fotoBlog en zijn er meer dan 125.000 bezoekers op de pagina geweest.

Per week probeer ik enkele nieuwe foto's op de Blog te plaatsen van vroeger en van actuele zaken.

Op separate fotoBlogs heb ik de werkzaamheden in Born http://www.sluisborn.blogspot.com/,
Maasbracht http://www.sluismaasbracht.blogspot.com/
en Heel http://www.sluisheel.blogspot.com/ gevolgd, deze sluizen zijn verlengd tot ca. 225 m.
In ca. meer dan 1000 foto's zijn de werkzaamheden in deze drie sluizen van begin tot heden in beeld gebracht.

Fases die ik in momenteel volg: lokale verbreding tussen Born en Stein, damwand bij brug Stein, damwand bij Elsloo om de bocht te verbreden http://bochtbijelsloo.blogspot.nl/ ,
passeervakken tussen Elsloo en Limmel, aanpassing sluis Limmel http://sluislimmel.blogspot.nl/

Van de Maasbrug bij Maaseik die iets verderop ligt heb ik een aparte Blog gemaakt met vele mooie oude foto’s, http://www.maasbrugroosterenmaaseik.blogspot.com/

In 2015 is gestart met het grensmaasproject Koeweide en Visserweert, hiervoor is bij Schipperskerk een tijdelijk haven gemaakt die toegankelijk is via het Julianakanaal,
ook dit project volg ik via fotoblog http://koeweide.blogspot.nl/

Vanaf ca. 2022 zal de A2 die gedeeltelijk langs het Julianakanaal loopt worden verbreed, via fotoblog https://verbredinga2limburg.blogspot.nl/
is dit te volgen.

Bij de inhoudsopgave staan globaal de onderwerpen die per maand geplaatst zijn, in de scrolbalk kan de desbetreffende maand geselecteerd worden

Momenteel is de verbreding en waterdicht maken van het kanaal tussen Berg aan de Maas en sluis Born actueel. De komende maanden zal ik proberen een en ander vast te leggen

Reacties / Info / Foto's

dinsdag 17 september 2024

 

Internationale belangstelling monument Schipperskerk (I)

Zo’n 150 gasten uit de hele wereld worden zaterdag 21 september verwacht tijdens de onthulling van het verzetsmonument voor Kees en Lieske Zwaans in Schipperskerk.

Daaronder nabestaanden van onderduikers op het schip De Zwaan van Kees en Lieske in de Berghaven, maar ook gouverneur Emile Roemer, David Simon, voorzitter van de Joodse organisatie Yad Vashem in Nederland en kolonel Bas van den Berg van het regiment genietroepen. Met het monument krijgt trouwens ook de complete groep schippers in de haven van Grevenbicht/Born het juiste eerbetoon voor hun verzetsdaden.

Alleen al het echtpaar Zwaans redde zo’n 40 Joodse vluchtelingen en geallieerde piloten het leven door hen een schuilplaats te bieden op hun bunkerschip. In het kerkje van Schipperskerk herinneren enkele glas in lood ramen ook aan Kees Zwaans die kort na de Tweede Wereldoorlog op tragische wijze verongelukte. Op 32- jarige leeftijd botste hij tegen een Amerikaanse truck. In de oorlog ontsnapte hij vele tientallen keren aan de dood tijdens confrontaties met de Duitsers tijdens zijn verzetswerk.

grensmaas

Drie grote grindstenen van Consortium Grensmaas, opgegraven nabij Schipperskerk, vormen de basis van het monument

Internationale belangstelling monument Schipperskerk (II)

Zo’n 150 gasten uit de hele wereld worden zaterdag 21 september verwacht tijdens de onthulling van het verzetsmonument voor Kees en Lieske Zwaans in Schipperskerk.

Het programma rond de onthulling begint om 14.00 uur met een bijeenkomst met toespraken, zang en toneel in het gemeenschapshuis in Born. Rond 16.15 uur vertrekken de gasten met de auto naar Schipperskerk, waar de onthulling wordt omlijst met een erewacht, muziek van harmonie St. Cecilia, toespraakjes en een kranslegging.

Jeanne Zwaans uit Urmond is maanden in de weer geweest om het monument te realiseren. Het is de moeite waard geweest, zo oordeelt ze. “De gedachte achter het monument reikt veel verder dan mijn onvergetelijke oom en tante. Het is een eerbetoon voor al die jonge mensen die toen het onrecht hebben bestreden, hun naaste mens in nood hebben geholpen en daarbij zelf grote risico’s voor lief hebben genomen.”

De ondersteuning bij de realisatie van het monument maakt deel uit van de afspraken van Consortium Grensmaas met de gemeente Sittard-Geleen over de revitalisering van de Berghaven bij Schipperskerk. Het is een van de speerpunten in het pakket maatschappelijke meerwaarde dat het Consortium levert voor de voorgenomen ontgronding van de locatie van de geluidswallen in Trierveld. De provincie moet het sein nog definitief op groen zetten voor die beperkte ontgronding.

grensmaas

Het schip dat tientallen onderduikers onderdak bood

Geen opmerkingen: